Tenis Club „Sun” sau tenis de câmp fertil performanţei
Vasile POP
În municipiul reşedinţă de judeţ a fost înfiinţată în urmă cu trei ani o elegantă şi aerisită bază sportivă dedicată exclusiv sportului alb. Proprietate a albaiulianului Călin Moldovan, Tenis Club „Sun” dispune de patru terenuri de zgură, dintre care două acoperite, şi este unicul club de tenis din judeţ în cadrul căruia activează trei antrenori: Călin Moldovan (clasat anul trecut în primii 50 tenismani ai României), Doru Brânduşan (reputat antrenor venit din Oradea) şi Bogdan Duma (profesor la Liceul Sportiv Alba Iulia).
În incinta acestui club se antrenează cu reale perspective de accedere în turneele profesioniste aproximativ 40 de copii şi tineri (pe categorii de vârste: 10, 12, 14, 16, 18 ani şi seniori), dintre care 27 sunt legitimaţi în cadrul Federaţiei Române de Tenis.
Am avut ocazia să-i vedem la lucru pe cei mai talentaţi dintre micii sportivi aflaţi sub directa îndrumare a celor trei specialişti. Lovesc mingea cu o abilitate şi o forţă nebănuite la puştani de 8-9-10 ani. Talentul şi perseverenţa lor, îmbinate cu profesionalismnul antrenorilor, au adus în scurt timp binemeritate performanţe. La categoria de vârstă 12 ani, Club Tenis „Sun” are patru sportivi clasaţi în primii 50 din ţară, iar anul trecut Miriam Bulgaru a obţinut locul I pe ţară (categoria 10 ani - fete), iar Tudor Turdean s-a situat tot în fruntea clasamentului naţional (categoria 10 ani - băieţi). În acelaşi an 2008, Andrei Negrea s-a clasat în primii 16 pe ţară, la categoria de vârstă 9 ani (în prezent se află pe locul 8), iar Cătălin Bitică s-a poziţionat la campionatul naţional pe un excelent loc 5. De subliniat că tânărul Cătălin Bitică evoluează deja în turnee dotate cu premii de 10.000 dolari reuşind de fiecare dată să câştige unul sau două meciuri în calificări.
Foarte important e faptul că micuţii sportivi din cadrul Tenis Club „Sun” au rezultate foarte bune şi la învăţătură, cu medii ce nu coboară sub 9,50. Părinţii i-au învăţat conceptul „minte sănătoasă într-un corp sănătos”, le-au inoculat în felul de a fi plăcerea de a îmbina cartea cu sportul şi rezultatele nu pot fi decât pozitive. Iar tenisul de câmp, după cum frumos spunea Călin Moldovan, „este cel mai complex sport, pe lângă talent ai nevoie şi de multă inteligenţă. În tenis nici o minge nu sare la fel...”
„De mult visam să fac ceva pentru tenisul albaiulian”
Călin Moldovan e un tip simpatic, plăcut, comunicativ precum tenisul de câmp. A practicat de mic sportul alb ajungând la 14 ani să se claseze între cei mai buni 10 tenismeni ai ţării, la categoria respectivă de vârstă. Avea 14 ani în 1989 şi speranţe mari, dar imediat după Revoluţie tenisul de câmp albaiulian a înregistrat un serios regres şi Călin nu a mai avut posibilitatea unei afirmări pe măsura aspiraţiilor.
După absolvirea Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj Napoca, Călin Moldovan a activat timp de şase ani, ca antrenor-jucător, la clubul Universitatea Cluj reuşind după doar doi ani să fie considerat cel mai valoros tenisman din oraşul de la poalele Feleacului. A evoluat în turnee de 10.000 dolari cu rezultate notabile, adică victorii importante în calificări. A jucat o dată şi împotriva „cneazului” Andrei Pavel, pe când avea 12 ani. „ Pavel era mai mare decât mine cu patru ani. M-a bătut de m-a snopit: 6-1, 6-1”, ne spune râzând...
Victoriile din tenis i-au adus multe satisfacţii, dar cea mai mare victorie a sa o reprezintă, probabil, amenajarea bazei sportive pe care o adminstrează. „De când eram la Cluj visam să mă întorc acasă şi să fac ceva pentru tenisul albaiulian”, se destinuie Călin. Şi face, elevii săi şi ai colegilor au obţinut deja performanţe notabile, participă periodic la turnee şi, cine ştie, poate răsare din Tenis Club „Sun” un nou Ilie Năstase...