- Autor: Călin Mădălin
- Data: 9 oct 2009
Călin Moldovan a adunat 30 de ani în sportul alb, ca jucător şi antrenor. În prezent este proprietarul unui club în cadrul căruia modelează valorile tenisului albaiulian.
Călin Moldovan a pus prima dată mâna pe o rachetă de tenis la vârsta de trei ani, încurajat de tatăl său. La 10 ani era, deja, în primii şapte tenismani ai ţării. Este primul albaiulian care a avut rezultate importante pe plan naţional în sportul alb.La 12 ani, l-a întâlnit pe Răzvan Sabău (în 2005, locul 75 în clasamentul ATP) şi l-a învins fără drept de apel, scor 6-0, 6-1. „Eram al şaptelea la nivel naţional, în condiţiile în care mergeam la turnee unde participau 150 de sportivi pe categorie. Ulterior, până la vârsta de 14 ani, când a venit Revoluţia, m-am menţinut în primii zece la categoria mea de vârstă“, a povestit Călin Moldovan.
„Munca face diferenţa“
A făcut o pauză de doi-trei ani, pentru ca la 17 ani să revină şi să urce în clasament pe locul 25. După facultate, a practicat încă zece ani tenisul în Cluj Napoca reuşind să se claseze printre primii 35 de seniori ai ţării. L-a avut ca antrenor pe Dorel Giurgiu, tehnicianul care s-a ocupat de Ciprian Porumb, jucător de Cupă Davis.
„La 25 de ani m-am întâlnit pentru prima dată cu un turneu de 10.000 de dolari. Eram deja destul de înaintat în vârstă, spre finalul carierei de sportiv. Am trecut două-trei tururi de calificări, nu m-am lăsat chiar aşa uşor la cei mai tineri, de 17-18 ani, dar mi-am dat seama că atât de bine joacă adversarii încât trebuie o pregătire enormă, iar eu nu mai aveam timp. Erau alte priorităţi, aşa că am trecut în cealaltă tabără, a antrenorilor. Practic, munca face diferenţa dintre amator şi profesionist“, a spus Călin.
Aventuri cu Pavel şi Voinea
Pe parcursul carierei de sportiv i-a întâlnit pe Andrei Pavel şi Adrian Voinea. „Andrei Pavel era deja o figură cunoscută, era foarte bun când am jucat cu el. Am avut o experienţă foarte plăcută, dar nu din punct de vedere al scorului. Pe Voinea l-am întâlnit la dublu, eu jucam cu un bucureştean. Voinea şi partenerul său, ne-au învins greu, în trei seturi. Partenerul lui Voinea era un pic mai slab, dar în ultimul set a tras Voinea de el mai tare şi ne-au bătut“, a mai afirmat Călin Moldovan.
S-a întors acasă, în Alba Iulia, hotărât să pună bazele unui club de tenis, unde să crească tinere valori autohtone. A pornit cu cinci copii, din care doi aveau să se situeze peste un an în primii 50-60 din ţară. Acum, împreună cu colegul său, antrenorul Doru Brânduşan, pregătesc 35-40 de copii prezenţi în statistica Federaţiei Române de Tenis.
„Participăm la turnee cu câte 15-20 de copii, fiind cel mai puternic club din zonă. Chiar dacă nu ne întoarcem întotdeauna cu locul întâi, nu venim de la vreun turneu fără ca doi-trei copii să nu se poziţioneze pe locul fruntaşe“, a spus antrenorul de tenis.
Cum v-aţi rezuma drumul în tenis?
C.M: „Pot să spun că am parcurs trei etape. Prima, când am început în Alba Iulia, a doua la Cluj, unde am avut multe de învăţat de la antrenorul Dorel Giurgiu şi o a treia, aici la Tenis Club «Sun», de când este alături de mine Doru Brânduşan, un antrenor extraordinar. Mi-a schimbat mult atitudinea faţă de tenis. Cu ajutorul lui Doru, am evoluat 80 la sută în privinţa cunoştinţelor mele de antrenor, e singurul care a stat pe îndelete la discuţii privind tactica, profesia de antrenor. În meseria aceasta trebuie să furi foarte mult. Toţi marii jucători şi antrenori te acceptă cu plăcere pe lângă ei, dar de multe ori te lasă în suspans şi trebuie să ai un ochi care să şi vadă, să intuiască anumite lucruri.“
Ce-i place: „Sunt un mare cinefil şi-mi place mult să citesc cărţi de aventuri, spionaj şi SF-uri. Sunt de-a dreptul fascinat de acest gen de romane. La oameni apreciez în primul şi în primul rând respectarea cuvântului dat.“
Ce nu-i place: „Toate relele pornesc de la lipsa de cultură. Din cauza asta apar invidia, răutatea umană, minciuna şi multe altele. Un alt aspect care, de asemenea, îmi displace, este faptul că unii oameni promit un lucru, apoi uită să îşi mai îndeplinească promisiunea. Am avut de-a face cu astfel de oameni şi cred că fac mult rău în societate.“
Profil
Născut: 21 iunie 1976, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Chimie-Fizică din Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, două fete
http://www.adevarul.ro/rss/articol/alba-iulia-portret-albaiulianul-calin-moldovan-invata-tinerii-sa-joace-tenis-de-performanta.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu