miercuri, 20 mai 2020

Tenisul, printre sporturile care își reiau activitatea





Tenisul este printre sporturile individuale din România care și-au reluat activitatea începând cu data de 15 mai dar în condiții speciale. Anunțul a fost făcut public de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe și prezentat pe site-ul oficial al Federației Române de Tenis.
Astfel, potrivit unui Ordin comun al MTS nr. 565/13.05.2020 - MS nr. 806/13.05.2020., publicat pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, ”Măsurile descrise mai jos descriu cadrul în care sporturile individuale în aer liber pot fi practicate de către sportivi. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activitățile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane și în aer liber”. http://mts.ro/wp-content/uploads/2020/05/ordin-MTS-MS.pdf
Printre măsurile specifice luate la tenis amintim că pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.), schimbarea terenurilor nu este permisă iar în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu.
La sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii), cu debut  brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena.
Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități.
La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant).
Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.
Este permisă, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială  și  igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/poartă fără minge etc.).
În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în  care medicul sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.
Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
Această perioadă neașteptată și tristă care ne-a ținut acasă și care ne-a schimbat complet rutinele și obiceiurile, a deschis antrenorilor și jucătorilor oportunitatea de a-și prezenta experiențele, de a discuta despre metodele de lucru, de a învăța să se raporteze la alți antrenori și copii într-un mod diferit și mai ales, împărtășind cunoștiințele dobândite anterior.
Mulți jucători și antrenori au participat la conferințe video pentru a povesti cum s-a dezvoltat cariera lor de tenis. Multe persoane au urmărit postari pe Instagram, conferințe pe Zoom, articole pe site-urile locale sau internaționale de tenis etc., participând, comentând și mulțumindu-se că au putut păstra legătura cu tenisul, cel puțin printr-un ecran.
Ca antrenori trebuie să știm să le transmitem copiilor noștri că se află în mijlocul unui proces lung și că trebuie să se bucure de fiecare etapă a pregătirii lor. Trebuie să ne adaptăm și să ne schimbăm abordarea, metodologia și modul de comunicare și să folosim tehnologia în vremurile ce vor urma.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu